Amsterdam zet in op een Rookvrije Generatie

Rokers gaan loodzware tijden tegemoet; na rookverboden in kantoren en cafés zijn straks speeltuinen en sportvelden aan de beurt. De gemeente wil dat kinderen opgroeien in een rookvrije stad.

Langs het voetbalveld gaat niet alles in redelijkheid en billijkheid, dus toen voetbalvereniging Taba vorig jaar een rookverbod instelde, had het bestuur gerekend op de nodige weerstand. Dat viel erg mee.

Natuurlijk, af en toe steekt een ouder nog weleens een sigaretje op om de spanning van de jeugdwedstrijd te verdrijven. Maar het verzoek daarmee te stoppen, wordt eigenlijk altijd zonder morren opgevolgd, constateert voorzitter Remco Geesken.

“Ouders, ook de rokers, vinden het niet meer dan logisch dat we sigaretten langs de lijn in de ban hebben gedaan.”

Taba loopt voorop met het rookverbod tijdens jeugdwedstrijden en -trainingen. Pas als de senioren aan hun wedstrijd beginnen, mogen de aanstekers weer uit de zak.

Groningen

Geesken heeft onlangs een vurig pleidooi voor het rookverbod ­gehouden tijdens een bijeenkomst van Amsterdamse voetbalvoorzitters. “Eigenlijk zou elke club het moeten doen. Een verbod is eenvoudig in te voeren en levert snelle resultaten op.”

Als het aan Amsterdam ligt krijgt het rookverbod van Taba navolging. De stad wil ver gaan met rookverboden op plekken waar kinderen komen.

Als het aan wethouder Eric van der Burg groeit Amsterdam uit tot rookvrije stad. Eerder deze week kwam Groningen in het nieuws met het voornemen de sigaret te verbieden in openbare ruimtes en zich daarna uit te roepen tot eerste rookvrije stad van Nederland.’

Lees het volledige artikel hier.