Rookvrij is kinderlijk logisch

10 november 2014 - Michael Rutgers

Rookvrij is kinderlijk logisch

Ik heb gelukkig niet van veel dingen spijt. Maar dit is er één: dat ik tien jaar geleden niet heb kunnen voorkomen dat mijn eigen kind ging roken.

Dat onze kinderen niet beginnen met roken, daar ligt de sleutel tot de oplossing van een probleem van enorme proporties. Voor de kinderen zelf – verslaving, ziekte, dood. En voor Nederland – waar de sigaret elk jaar 19.000 slachtoffers maakt. De helft van de kinderen die rookt gaat daaraan dood, vaak voor hun pensioen. Zo’n perspectief wil je niet voor je kind.

Als we Nederland gezonder willen maken, moeten we vooral zorgen dat er minder gerookt wordt. Begin bij het begin, bij onze kinderen. Ik wil daar bij helpen.

Twee hindernissen staan een rookvrije generatie in de weg: een industrie die kinderen verleidt ter ‘vervanging’ van dode rokers en een oude cultuur waarin roken normaal was. De verleiding om te beginnen met roken, is overal. Iedere dag raken 100 kinderen verslaafd aan nicotine. Meer dan de helft van de kinderen leert roken op het schoolplein, gepusht door uitgekookte marketing op kinderen. En lange tijd keken we weg. Terwijl de school veilig moet zijn voor onze kinderen. En dus is een rookvrije school minstens zo vanzelfsprekend als een veilige oversteekplaats of een pestprotocol. Dat is een begin.

Als vandaag niemand meer rookte, zouden we veel gezondheid winnen. De sigaret morgen verbieden? Klinkt logisch. Helaas legt gezondheid het nu nog af tegen politiek en economie. Maar als we het verstandig aanpakken, zijn we misschien op tijd voor de volgende generatie. Met logische maatregelen die iedereen snapt: rookvrije school, eerlijke voorlichting, verslavingshulp voor rokers, het isoleren van de tabaksindustrie, rookvrije horeca, gezond politiek verstand. De Alliantie Nederland Rookvrij zet zich hier voor in, we willen toe naar een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik.

Ik hoop werkelijk dat een volgende generatie rookvrij is. Zonder ook maar de verleiding van de sigaret, in een cultuur waarin rookvrij normaal is en roken iets van het verleden. Zonder verslaving, ziekte of dood door roken. Onze kleinkinderen maken het einde van de sigaret nog wel mee – voor hen zal het logisch zijn.

Michael Rutgers
Voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij!